Živočišná výroba vyžaduje využívání rozsáhlých ploch, což má nepříznivý vliv na výskyt mnoha rostlinných a živočišných druhů.
Podle nové zprávy zveřejněné v březnu 2022, může to, co jíme, ovlivnit biodiverzitu v našem okolí. Výzkumníci zjistili, že snížení konzumace masa ve prospěch rostlinných potravin by mohlo pomoci zabránit úbytku více než 500 druhů ve Velké Británii.
Zprávu sestavila nezávislá organizace Food Foundation. Cílem nadace je prostřednictvím svého výzkumu poskytnout rozhodovacím orgánům vodítko při tvorbě politik, které se zabývají veřejným zdravím, výživou a také udržitelností.
Výzkumníci zjistili, že spotřeba ovoce a zeleniny ve Velké Británii v současné době nedosahuje doporučené pětidenní dávky. Navrhli, že zvýšení spotřeby produktů tak, aby toto doporučení splňovala, a současně snížení spotřeby masa a cukru v přepočtu na kalorie by s sebou přineslo “významné zdravotní a environmentální výhody”.
Maso, využívání půdy a biodiverzita
Živočišná výroba obecně využívá podstatně více půdy než výroba potravin rostlinného původu. Například na výrobu jedné kilokalorie hovězího nebo jehněčího masa je třeba 100krát více půdy než na výrobu rostlinných alternativ.
Podobně vysoké hodnoty jsou i u nepotravinářských produktů živočišného původu, jako je vlna, k jejíž produkci je zapotřebí 367krát více půdy než k produkci bavlny.
Dále zpráva tvrdí, že pokud by obyvatelé Velké Británie zvýšili spotřebu zeleniny o hrst denně a snížili příjem červeného masa o 5,5 gramu denně, uvolnilo by se značné množství životního prostoru pro různé živočišné a rostlinné druhy.
Konkrétně očekává, že až 27 % půdy, na které se v současnosti pasou hospodářská zvířata, by mohlo být místo toho využito k podpoře zvyšování biodiverzity.
Při pohledu na dva modely – oba navrhující zvýšení podílu zeleniny a snížení podílu masa – by odhadem 407 nebo 536 druhů (v závislosti na modelu) získalo obytnou plochu o více než 10 %.
Doba zániku druhů
Autoři dále varují, že neřešení problematiky využívání půdy tímto způsobem by mohlo vést ke ztrátě 626 druhů (o více než 10 %) v důsledku příznaků zhoršující se klimatické krize.
“Podle Mezivládní vědecko-politické platformy pro biologickou diverzitu a ekosystémové služby je v současné době celosvětově ohrožen vyhynutím milion živočišných a rostlinných druhů a značná část tohoto ohrožení byla způsobena změnami ve využívání půdy souvisejícími s produkcí potravin,” uvádí se ve zprávě, která varuje, že možná vstupujeme do “šestého věku vymírání druhů”.
Zpráva označuje navrhovaný přístup za “oboustranně výhodný”, protože by mohl mít “pozitivní výsledky” pro biologickou různorodost, produkci uhlíku a veřejné zdraví.
Zdroj:
Eating Less Meat And More Plants Could Help Protect 500 UK Species, Report Finds – Plant Based News
Autor: Jemima Webber
Přeložila: Jana Strnadová