Vůně Gruzie aneb vegansky a chutně

Když jsem poprvé ochutnala Sacivi od přítele mojí ségry, který pochází z Gruzie, tak jsem se vznášela pomalu až v nebi (tenkrát jsem ještě jedla vše). Jelikož ale ráda vařím, napadlo mě vyzkoušet různé recepty v čistě veganské verzi.

Gruzínská kuchyně mě opravdu hodně baví. Je v ní hodně zeleniny a úžasného koření. Prostě žádná nuda. A jejich recepty se právě dají hodně dobře udělat v čistě rostlinné verzi. Vybrala jsem si 3 recepty, které mne zaujaly, tak se na ně jdeme podívat.

Recepty

Sacivi (Satsivi)

  • tofu uzené 1 balení
  • olej
  • zeleninový vývar 250 ml
  • 60 g vlašských ořechů
  • 75 ml ovesné smetany
  • trocha sušeného koriandru
  • 2 cibule najemno nakrájené
  • 2 větší stroužky česneku
  • trocha skořice
  • trocha hřebíčku
  • trocha šafránu
  • trocha koření adžika
  • ½ lžíce octa
  • ½ lžičky semínek koriandru
  • trocha pálivé papriky
  • sůl

na 2 porce

Na pánev dáme olej a osmahneme cibuli s česnekem. Přidáme tofu, vlašské ořechy, ocet a koření. Co se týče koření, doporučuji přidávat po troškách od každého a přidávat podle chuti. Někomu bude chutnat více skořice, někomu méně apod. Až vše trochu orestujeme, zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme mírně provařit a můžeme servírovat. Já si dala k omáčce rýži, ale příloha je jen na vás. Klidně si ale můžete dát jako přílohu lavaš, nebo obyčejný chléb, který lépe omáčku nasaje. A určitě ozdobte nějakou čerstvou zelenou natí, ať je to třeba petržel, nať koriandru, či jarní cibulka. Hlavně nezapomeňte na česnek.

Lobio

na 2 až 3 porce

  • plechovka červených fazolí Bonduelle Vapeur
  • plechovka nasekaných rajčat
  • 2 mrkve
  • olej
  • velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g drcených vlašských ořechů
  • trocha skořice
  • trocha koriandru
  • černá sůl
  • uzená paprika

Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme cibuli, česnek, mrkev a orestujeme. Poté přidáme drcené vlašské ořechy a koření. Vlijeme drcená rajčata a fazole. Vše spolu trochu provaříme na mírném ohni a můžeme podávat. Podle mne je tento recept dost sytý sám o sobě, ale samozřejmě není problém dát si k tomu přílohu dle gusta. 🙂

Gruzie

Charčo

na 3 porce

  • zeleninový vývar
  • olej
  • 1 cibule žlutá
  • 2 stroužky česneku
  • ½ červené papriky
  • ½ žluté papriky
  • 1 velká mrkev
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • řapíkatý celer
  • menší šálek bílé rýže
  • mletý koriandr
  • uzená paprika
  • koření adžika
  • sůl

Nejdříve si uděláme zeleninový vývar. Poté v hrnci na oleji orestujeme cibuli, papriku červenou i žlutou, mrkev, řapíkatý celer a česnek. Přidáme plechovku drcených rajčat a zalijeme zeleninovým vývarem. Poté okořeníme, osolíme a přidáme rýži. Množství zeleninového vývaru záleží na tom, zdali chcete polévku mít hustší, nebo máte raději vodovější polévky. Ještě bývá zvykem do polévky dávat brambory, ty já pro tentokrát vynechala.

Gruzie

Doufám, že vám budou recepty chutnat. Hlavně nezapomeňte, že fantazii se meze nekladou. Určitě ale ponechte v receptech vlašské ořechy (pokud na ně nemáte zrovna alergii). Jsou skvělým zdrojem vitamínů E, B1 (Thiamin) a B6 (Pyridoxin), zdrojem hořčíku, nebo i omega 3 mastných kyselin. Pozitivně ovlivňují mozkové činnosti. Však taky i jako mozek vypadají. A česneku není taky nikdy dost.

Možná jste dočetli až sem a ptáte se, proč jsou všechny recepty bez masa, mléka nebo vajíček. Je to z etických důvodů. Drtivá většina chovů zvířat je v dnešní době neetická. Kravám bereme mláďata ihned po narození, prasata nebo kuřata zabíjíme jako mláďata a slepice zavíráme po desetitisících do obřích hal. Co to má společného s recepty? Třeba to, že touto formou můžeme ukázat, že to jde i právě bez masa, mléka nebo vajíček. Inspirace k novým možnostem může být hnacím motorem ke změně našich spotřebitelských návyků. 

Zajímají vás nejen gruzinské pokrmy a zaujalo vás, že jde takto chutně vařit i bez masa, nebo mléka? Podívejte se na pátý díl našeho seriálu Síla soucitu, který se odehrává v kuchyni dvou veganských šéfkuchařek. Zaujalo vás povídání o etice? Více ho shrnujeme hned v dalším díle Síly soucitu, který se jmenuje Haly, klece a boxy.

A jaké budou vaše následující kroky? 

Autor: Tereza Růžičková

Scroll to top