Recepty z veganských ochutnávek 2

Zajímá vás, které pokrmy nabízí na veganských ochutnávkách Kolektivu pro zvířata? Může to být třeba 9 těchto pokrmů, které na našem stánku nabízíme poměrně často.

CUKETOVO MRKVOVÉ PLACKY

Suroviny: 1 cuketa, 2 mrkve, strouhanka, hladká mouka, sůl, hraška, rostlinný olej
Postup: Nastrouháme cuketu na velkých slzičkách, pořádně osolíme a necháme odstát 20 minut. Mezitím nastrouháme mrkev a připravíme hrašku. Když cuketa odstála, vymačkáme z ní přebytečnou vodu a přidáme k ní mrkev a hrašku. Poté přidáme mouku a strouhanku, dokud nevznikne těsto, ze kterého můžeme tvarovat placky. Ty následně smažíme na pánvi s trochou oleje do zlatova.

VEGAN CREAM CHEESE

Suroviny: bílé tofu, citrónová šťáva, sůl, 3 lžíce kokosového oleje, lahůdkové droždí, čerstvé bylinky (např. pažitka)Postup: Rozmixujeme bílé tofu s citrónovou šťávou, solí, 3 lžícemi kokosového oleje a lahůdkovým droždím do hladka. Přidáme nakrájené čerstvé bylinky (například pažitku) a necháme v ledničce pár hodin odležet.

SEITAN NA STYL KUŘETE

RECEPT: Ve videu je postup výroby pokrmu (seitan) z pšeničné mouky. Ten se dá však vyrobit i přímo z pšeničné bílkoviny, bez odpadu (škrob). Nebo také z Cerie, jež je lépe tvárná, od firmy Hraška. Pšeničnou bílkovinu či Cerii (prášek) smícháme s vodou v poměru přibližně 5:4. Postup od tvarování těsta po uvaření je znázorněn ve videu. Vypracujeme těsto a vytvarujeme ho na obdélník. Ten nakrájíme na 3 proužky (jeden konec necháme pohromadě, aby z těsta zůstal jeden celek). Upleteme z proužků cop a zároveň, pro lepší konzistenci, se snažíme, aby proužky byly natažené (tím výrobek bude předepjat, stejně tak tomu je i ve skutečném mase). Konce proužků poté spojíme v jeden celek, aby se cop nerozpletl. Na copu dále vytvoříme uzel, přičemž se stále snažíme o to, aby bylo těsto co nejvíce natažené. Nyní těsto hodinu budeme vařit ve vodě. Můžeme přidat zeleninu, koření, olej, sůl… a mít z toho jako vedlejší produkt polévku či guláš. Během vaření bude seitan značně zvyšovat objem, asi 2-3x. Po hodině seitan vytáhneme z vody a snažíme co nejrychleji ručně natrhat na menší kousky, jenže bacha na popálení. Pokud bychom seitan nechali odstát, vychladnout, stáhl by se, snížil by se jeho objem a nebyl by pórovitý. Malé kousky můžeme namočit v oleji, přidat oblíbené koření a zprudka na oleji na pánvi usmažit podle chuti.PODROBNÝ VIDEO-POSTUP ZDE: bit.ly/KureciSeitan

RAJČATOVO – SOJOVÁ POMAZÁNKA

Suroviny: Na 1 kg rajčat (i s vodou, jež vyplňuje vnitřek) je doporučeno 300 g cibule a 250 g sójových bobů (případně jinou luštěninu, třeba bílé fazole), olivový olej, bazalka, cukr.Postup: Nakrájenou cibuli osmažíme, nejlépe v hrnci, na přiměřeném množství olivového oleje. Přidáme nakrájená rajčata i s vodou. Podle chuti přidáme bazalku, cukr a nejlépe po dovaření sůl. Vaříme přibližně 1 – 2 hodiny pod pokličkou, v průběhu přidáváme vodu podle potřeby. Mezitím uvaříme doměkka sójové boby, u nichž je fajn je nechat přes noc ve vodě. Uvařené boby vložíme do hrnce s rajčaty a smícháme. Takto nám vznikl pokrm, jejž můžeme podávat s chlebem, případně můžeme k servírovanému jídlu přidat seitan. Pokud však obsah hrnce rozmixujeme, vznikne daná pomazánka.

VEGANSKÁ OMELETA

Ingredience: Cizrnová mouka 100g, cibule 1/2, voda 220–240 ml, kurkuma nebo kari koření 1 lžička, černá sůl 1/2 lžičky, sůl a pepř dle chuti, olivový olej 1 lžíce, zelenina, houby, sójové párky.

Postup: Smíchejte cizrnovou mouku, vodu, kurkumu, černou sůl, klasickou sůl a pepř. Na pánvi osmahněte cibuli na olivovém oleji. Do směsi přidejte zeleninu, houby nebo párky a poté směs vlijte na pánev. Smažte do zlatova z obou stran.

VEGAN STROUHANÁ TVAROHOVÁ BUCHTA

Ingredience: Hladká mouka 200g, cukr 100g, kakao 20g, prášek do pečiva 1 lžička, veganské máslo 150g, mandlové mléko 2 lžíce, tofu 400g, cukr 120g, mandlové mléko 5 lžic, vanilkový cukr 1 balíček, citronová šťáva 1 lžíce.

Postup: Smíchejte mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva, přidejte máslo a mandlové mléko, vytvořte těsto a dejte vychladit. Mezitím rozmixujte tofu, cukr, mandlové mléko, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Polovinu těsta rozložte do formy, přidejte náplň a zbytek těsta nastrouhejte navrch. Pečte na 180°C 30 minut.

SLANÝ CUKETOVÝ KOLÁČ

Suroviny: 400 g cukety, 2 cibule, 1 lžíce libečku, případně i další bylinky či koření, 200 g uzeného tofu, můžeme dát i rostlinný salám 200 g hrašky, 3 – 4 stroužky česneku, 2 špetky pepře, 2 – 3 špetky soli, 3 lžíce oleje, 1 balíček prášku do pečiva
olej na vymazání pekáče či jiné formy

Postup: Cuketu nastrouháme nahrubo. Přidáme nasekaný libeček, další koření či bylinky, sůl, nadrobno nasekaný či prolisovaný česnek, olej, tofu či salám. Nakonec přidáme hrašku promíchanou s práškem do pečiva. Směs dobře promícháme. Vymažeme pekáč či formu a naplníme směsí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 až 200 stupňů 45 až 60 minut do zezlátnutí. Necháme vychladnout.

CIZRNOVÝ HUMMUS

Postup a suroviny: Pro přípravu cizrnového hummusu namočte 250 g cizrny přes noc, poté ji uvařte do měkka. V mixéru rozmixujte cizrnu se 2 lžícemi tahini, šťávou z jednoho citronu, 2 stroužky česneku, 50 ml olivového oleje a solí do hladka. Pokud je hummus příliš hustý, přidejte trochu vody z vaření cizrny. Podávejte s olivovým olejem a posypané paprikou nebo bylinkami.

PIKANTNÍ FAZOLOVÁ POMAZÁNKA

Ingredience: 1 plechovka červených fazolí, 5 PL sušeného lahůdkového droždí, 3 – 4 PL řepkového oleje, trocha vody do požadované konzistence, pár stroužků česneku nebo chilli pasta dle chuti,špetka soli
Volitelné: pár plátků sterilované červené řepy.
Postup: Všechny suroviny dáme do mixéru a dohladka rozmixujeme.
Podáváme. Pomazánka je skvělá nejen na domácím chlebu, ale zaujme i malé strávníky (těm bez chilli) nebo se stane hitem na rodinných sešlostech!

Scroll to top